De omgeving

Vanuit Recreatiepark Aagtdorperduinen wandelt u zo een van de uitgestrektste natuurgebieden van Nederland in: De Schoorlse Duinen. Op de hoogste duintoppen van Nederland liggen de mooiste wandel-, fiets- en mountainbikeroutes in een gevarieerd landschap van bos, duin, heide en strand.

Schoorlse Duinen
Het Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt op 10 minuten fietsen van het huisje en is het startpunt van veel fiets- en wandelroutes voor volwassenen en kinderen, zoals het kabouter- en dierenvriendjespad. Ook kun je in dit bezoekerscentrum terecht voor informatie over het natuurgebied en organiseert Staatsbosbeheer hier allerlei leuke activiteiten.

Bos, zand en prachtige heide in de Schoorlse Duinen


Stranden
Vanuit het huisje bereik je meerdere stranden, die ieder een stuk rustiger zijn dan de stranden van bekende badplaatsen als Zandvoort en Scheveningen.

 • Bergen aan Zee
  Aan de zuidkant van de Schoorlse duinen ligt Bergen aan Zee, met verschillende strandtenten zoals De Jongens en Paviljoen Noord. In dit kustdorpje is ook een Zee Aquarium gevestigd, met onder anderen een enorm skelet van een potvis!
 • Camperduin en Hargen aan Zee
  Aan de noordkant van de Schoorlse duinen liggen twee stranden: Camperduin en Hargen. Vooral Hargen is een heerlijk breed en rustig strand, dat beschikt over een ruime parkeerplaats midden in de duinen. Geniet van een drankje, vis of friet bij Strandpaviljoen Hargen of bij een van de twee paviljoens in Camperduin: Luctor et Emergo of Struin. De stranden van Hargen aan Zee en Camperduin hebben bovendien een Blauwe Vlag, een Europees keurmerk voor schone en veilige jachthavens en stranden.
 • Schoorl aan Zee
  Als je echt op zoek bent naar rust, bezoek dan het strand van Schoorl aan Zee. Hier kunnen auto’s niet komen, het strand is alleen per fiets of te voet bereikbaar, waardoor het een stuk rustiger is dan elders. Vanuit het huisje fiets je in ca. 15/20 minuten dwars door het prachtige natuurgebied naar dit strand, waar je ‘s zomers bij Paviljoen Paal 29 terecht kunt voor een hapje of een drankje.
De stranden van Bergen, Schoorl, Hargen en Camperduin zijn breed en rustig


Dorpen
Op loopafstand (ca. 20 minuten) of fietsafstand (ca. 10 minuten) van het huisje liggen de twee kunstenaarsdorpjes Bergen en Schoorl, beiden vol gezellige winkeltjes, terrassen en restaurantjes.

In Bergen bevindt zich o.a. de Ruïnekerk, het prachtige Museum Kranenburgh en het bekende restaurant Loetje. Wekelijks zijn er kunstmarkten en in de zomer veel bijzondere evenementen, zoals Jazz & Sail Bergen.

Schoorl is bekend als toegangspoort tot de Schoorlse Duinen, met het bezoekerscentrum als ‘hoofdingang’. Maar ‘s zomers heeft Schoorl ook een wekelijkse braderie in het dorp en een kofferbakmarkt. Kinderen kunnen heerlijk klimmen op het bijzondere Klimduin, midden in het dorp en maar liefst 51 meter hoog! Of op het Dopersduin, iets verderop. Er zijn meerdere goede restaurants, zoals Merlet en het lekkerste ijsje eet je bij IJssalon Pinocchio.

Het Klimduin in Schoorl biedt een fantastisch uitzicht over Noord-Holland


Steden
Wilt u liever een dagje naar de stad? Alkmaar, Den Helder en Hoorn zijn met de vele terrassen, winkels en musea een echte aanrader. En nog binnen een uur rijden van Aagtdorperduinen liggen Haarlem en Amsterdam, dus keuze genoeg!

 • Alkmaar
  Op 10 km van het huisje ligt een van de mooiste en meest authentieke steden van Nederland: Alkmaar. Bekend natuurlijk van de kaasmarkt en het kaasmuseum, maar je kunt er ook heerlijk varen door de grachten, winkelen en een drankje doen op een van de vele terrassen.
 • Den Helder
  Marinestad Den Helder ligt op 35 km rijden naar het noorden en is de toegangspoort richting het prachtige Waddeneiland Texel. Maar ook in de stad zelf is van alles te doen, zoals een bezoek aan het Marine Museum of het fort, museum en aquarium Kijkduin. Of je boekt een rondvaart over de Waddenzee.
 • Hoorn
  Op 36 km oostwaarts ligt Hoorn, een havenstadje uit de Gouden Eeuw aan het IJsselmeer. Met prachtige panden uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en oude boten in de haven. Maar vergeet ook niet op een bezoekje te brengen aan het Stoomtram Museum (met een ritje per authentieke stoomtram naar Medemblik!) of het beroemde Westfries Museum van de Gouden Eeuw.
 • Haarlem
  Een stukje zuidelijker over de A9, op 41 km van het huisje, ligt het prachtige Haarlem, bekend van de Grote Markt en de Grote of Sint Bavokerk op datzelfde plein. Maar ook Haarlem heeft tientallen terrassen, winkels, galerieën en museum, zoals het Frans Hals Museum en het Teylers Museum. Bierliefhebbers moeten ook zeker niet vergeten een bezoekje te brengen aan brouwerij en café De Jopenkerk!
 • Amsterdam
  Op nog geen uur rijden van het huisje, op 52 km ten zuiden van Bergen en Schoorl, ligt onze hoofdstad Amsterdam. Cultureel centrum van Nederland, met de wereldberoemde grachtengordel en musea. Hier is letterlijk voor iedereen wat wils. En na een dagje in de drukke stad, is het heerlijk thuiskomen in het rustige Schoorl, in je eigen vakantiehuisje… 😀
De beroemde kaasmarkt in Alkmaar ligt op nog geen 10 kilometer van het vakantiehuisje!


Nog veel meer bezienswaardigheden
In Noord-Holland bevinden zich nog veel meer mooie, leuke en bijzondere bezienswaardigheden voor een kort bezoekje of een hele dag uit. Te veel om op te noemen! Enkele highlights:

De prachtige molen bij de Schermermolens op slechts 20 km van het vakantiehuisje